homepage

Preventie Checklist

Preventie
Als bewoner van een huis of werkgever binnen een bedrijf bent u zelf verantwoordelijk voor een veilig gebruik van de elektriciteitsinstallatie in uw woning of bedrijf.

Voorkomen van ongevallen met elektriciteit
Wij willen u graag helpen de situatie zo veilig mogelijk te maken voor uzelf, uw medebewoners, collega’s of werknemers. Hieronder vindt u tips en adviezen over veilig omgaan met elektriciteit.

 

Meterkast

  • Zorg ervoor dat u weet hoe u de elektriciteit en het gas kan afsluiten.
  • Houd de meterkast vrij en zorg ervoor dat u er makkelijk bij kunt komen.
  • Ventilatie: zorg ervoor dat de meterkast voldoende geventileerd is.
  • Houd brandbare spullen uit de meterkast.
  • Zorg ervoor dat u een zaklantaarn of knijpkat in de meterkast hebt liggen.
  • Hang het Nationaal storingsnummer in uw meterkast 0800-9009 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar), samen met het nummer van Molenaar Elektrotechniek (015 - 214 24 45).

 

Test uw installatie
Het is verstandig ten minste twee maal per jaar de aardlekschakelaar te testen. Gebruik hiervoor duidelijke eikpunten. Omdat de stroom uitvalt tijdens een test – en uw klokken bijvoorbeeld uitvallen - is het handig dit te combineren met de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom.

Op de aardlekschakelaar bevinden zich twee knoppen. De testknop herkent u aan de letter T of het woord Test. Met de andere knop, die groter is dan de testknop, kunt u de aardlekschakelaar weer inschakelen als deze is uitgevallen.

Testprocedure
Druk op de testknop (T of Test) van de aardlekschakelaar.
De aardlekschakelaar moet nu direct uitschakelen. Als de aardlekschakelaar is uitgeschakeld, staat er geen spanning meer op de groepen die door de aardlekschakelaar zijn beveiligd. Lampen op deze groepen zullen dan ook niet meer branden en apparatuur zal niet meer werken. Schakel de aardlekschakelaar weer in door de knop op de aardlekschakelaar die is uitgevallen, weer in de stand IN te zetten. Werkt de aardlekschakelaar niet goed? Neem dan direct contact op met Molenaar Elektrotechniek (015 - 214 24 45).

 

Meer tips >>>
 

Wij zijn lid van: